V O E D I N G – S U P P L E M E N T E N

Voeding maakt geen deel uit van het behandelplan van leishmania, in die zin dat er geen speciaal dieetvoer nodig is.

Er zijn twee uitzonderingen:

  1. Bij nierproblemen (insufficiëntie en nierfalen): nierdieet. Hiermee beginnen na het afronden van de kuur Milteforan, omdat de hond anders eventuele misselijkheid die door de Milteforan wordt veroorzaakt, associeert met het nierdieet en het daarom niet wil eten. Bovendien vindt niet iedere hond nierdieet smakelijk en laat hij het eten eerder staan. Bij Milteforan is het juist belangrijk dat de maag goed is gevuld.
  2. Bij een overmatige hoeveelheid xanthinekristallen in de urine door Allopurinol: voer met een laag gehalte aan purine. Dat kan een speciaal ontwikkeld dieetvoer zijn of ‘gewoon’ voer met ingrediënten die laag in purine zijn, zoals kip, witvis, witte rijst, zoete aardappel en insecten.

NB Advanced veterinary diets leishmaniasis blijkt heel rijk aan purines te zijn!

KVV/raw food
KVV/raw food wordt afgeraden voor honden met een beenmergdepressie en daaruit voorkomende leucopenie, omdat zij heel vatbaar zijn voor bacteriële infecties en deze niet zelf te lijf kunnen gaan.

Supplementen
Supplementen maken geen deel uit van de behandeling van actieve leishmania. Zeker tijdens een kuur Milteforan en Glucantime is voorzichtigheid geboden vanwege een mogelijke ongewenste interactie tussen bestanddelen van een supplement en de Milteforan of Glucantime.
Bepaalde supplementen kunnen wel extra ondersteuning bieden na een kuur Milteforan of Glucantime, doordat ze het immuunsysteem versterken.
Enkele supplementen die in Nederland en België op de markt zijn voor honden met Leishmania:
Vetinmune, DiLeishmun: vitaminen- en mineralensupplementen, speciaal ontwikkeld voor honden met leishmania om het immuunsysteem te versterken.
BaiFen: supplement op basis van Chinese kruiden. Anders dan de producent aangeeft, is BaiFen geen vervanger van Allopurinol, Milteforan of Glucantime. Een van de ingrediënten van BaiFen is kurkuma – zie de informatie over kurkuma hieronder.
Artemisia Annua: supplement op basis van zomeralsem. Artemisia Annua versterkt het immuunsysteem en vermindert oxidatieve stress die door parasieten kan worden veroorzaakt. Ter preventie kan Artemisia Annua een maand per vier maanden worden gegeven (een maand geven, drie maanden niet). Deze cyclus net zo vaak herhalen als nodig is. Artemisia Annua kan ook worden ingezet als aanvulling op reguliere behandeling van actieve leishmania, te beginnen met twee maanden aansluitend geven en daarna een onderhoudsregime van zeven à negen dagen geven en zeven dagen rust. Zolang als nodig is (monitoring middels standaardpakket onderzoeken). Dosering: maximaal 50 mg per kilo hond per dag op een lege maag.

Supplementen niet geschikt voor honden met leishmania
Supplementen met kurkuma: kurkuma staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen en wordt toegepast in golden paste, een mengsel van kurkuma, zwarte peper en kokosolie. Beperkt wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een lage dosis kurkuma juist vermeerdering van de leishmaniaparasiet bevordert.
CBD-olie: CBD-olie heeft een aangetoonde werking op het immuunsysteem en mogelijk ook ontstekingsremmende eigenschappen. De exacte werking is niet bekend en zou in het geval van leishmania ook juist ongunstig kunnen uitpakken. CBD-olie wordt bovendien afgeraden vanwege mogelijke wisselwerking met andere medicatie en bij verminderde nier- en/of leverfunctie.

NB Veel supplementen zijn niet geschikt voor honden met een verminderde nier- en/of leverwerking. Bij een hond met leishmania én een verminderde nier- en/of leverwerking is dus extra voorzichtigheid geboden.